Uit de praktijk van een coach: voorbeelden in assertiviteit deel 3

Een nieuw voorbeeld van hoe je assertief kunt zijn in de praktijk. Lees meer…

Casusschets, uit opgedane ervaringen in de assertiviteitstraining, niet assertief gedrag
Joost is al 5 jaar bezig met een project. Dit project zou eigenlijk al 1 jaar eerder afgerond moeten zijn, maar dit is het nog steeds niet en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal gaan gebeuren. Esther is de nieuwe assistent manager en kan niet geloven dat iemand al zolang bezig is met dit project. De regel is dat er 4 jaar voor een project staat en zij vindt dat haar voorganger hierin aanzienlijk tekort geschoten is. De vorige assistent manager heeft Joost immers de volle ruimte gegeven. Joost heeft hierdoor ook niet echt duidelijk meegekregen dat er een deadline op zit. Hij is een perfectionist en gaat tot het uiterste. Daar het Esther haar taak is om toezicht te houden op dit soort trajecten biedt zij Joost haar begeleiding bij dit traject aan. Joost ziet niet de meerwaarde hiervan in en zegt “Nee”. Esther denkt aan haar nieuwe functie en wil geen moeilijkheden, maar toch vindt ze het belachelijk dat iemand er zolang over doet. Ze vermijdt een confrontatie met Joost en onderneemt actie door de manager bij deze casus te betrekken. De manager is echter geen man die knopen doorhakt. Tot groot ongenoegen van Esther worden er geen verdere stappen ondernomen en blijft Joost ruimte houden om zonder deadline of hulp aan het project te werken.

Assertieve oplossing door Esther
Joost, ik zie je als een getalenteerd persoon die zijn uiterste best doet om een meesterwerk te maken van dit project. Het probleem hierin voor mij is dat ik te maken heb met deadlines. Mijn voorganger heeft hier weinig mee gedaan en ik kan me voorstellen dat dit voor jou uit de lucht komt vallen. De tijd die normaal voor een project als het jouwe staat is 4 jaar. Volgens jou heb je hard gewerkt en resultaat geboekt, maar vanuit het oogpunt van het management liggen we achter op schema. Begrijp me goed;  je hebt niets verkeerd gedaan. Belangrijk is echter wel dat we je talenten gaan toespitsen op het werken met deadlines, zodat ze ook als dusdanig bij het management worden gezien.

Van alle droeve woorden gesproken of geschreven zijn de droefste deze:
Zo had ik kunnen leven.

John Greenleaf Whittier

Interesse in een kortdurende training in assertiviteit? Neem voor meer informatie contact met ons op! De assertiviteitstraining word gehouden op Ophoven 155, 6133 XT te Sittard