Hoe verlies ik mijn stevigheid?

Niet iedereen is altijd en overal zelfverzekerd en assertief. Sterker nog, het kan voorkomen dat je in situaties, die je honderd maal hebt meegemaakt en normaal stevig tegemoet treed, opeens onzeker of subassertief reageert. Maar wat is hier eigenlijk aan de hand? Het is immers niet zo dat je dit expres doet en dat zelfverwijt het probleem vaak niet oplost.

“Hoe ben ik mijn stevigheid verloren?”. Een belangrijke vraag als je opeens onzeker reageert in situaties die je normaal gesproken niet uit je evenwicht brengen.

Vaak is er een andere oorzaak te vinden en is je wankele gedrag in die situatie slechts een symptoom of oppervlakteverschijnsel. De kern zit vaak ergens anders in. Bijvoorbeeld dat er sprake is van een reorganisatie in je bedrijf, dat er iets niet lekker zit in je relatie met je partner of familieleden. Het kan ook van een andere aard zijn. Bijvoorbeeld dat je slecht slaapt doordat de buren vaak ruzie hebben en je hier wakker van wordt, of dat de kinderen slecht doorslapen of dat je huisdieren ‘s nachts erg actief zijn. Of je bent aan een nieuwe baan begonnen en je ondervind vele onduidelijkheden. Enzovoort.

De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn.  Het belangrijkste is echter, dat je uit het “korte termijn denken” stapt en de samenhang tussen de diverse situaties uit je leven bekijkt. Onderzoek waardoor je uit je evenwicht raakt en ga met de uitkomst aan de slag.