5 tips om je voornemen waar te maken

stockxpertcom_id20439141_jpg_171bc144d2e78d0181586158d09e8847Voor de mensen die de succesvolle “hetkanWel Themadag: groene voornemens” gemist hebben nog even enkele tips op een rij.

1)Maak je voornemen aantrekkelijk. Hoe aantrekkelijker je je voornemen hebt geformuleerd, hoe meer zin je hebt om dit te gaan bereiken. Minder vlees eten of minder met de auto reizen klinken niet aantrekkelijk. Sterker nog: ze klinken alsof je jezelf iets afneemt.  Handiger is om je voor te nemen om bijv. Lekker en eerlijk te eten of goedkoop en milieubewust te reizen.

2)Maak een plan om je voornemen te bereiken en neem de tijd om je voor te bereiden. Waar dien je aan te denken? Wat kun je verwachten? Welke handelingen dien je te doen om op je bestemming aan te komen?

The rule of 6 P’s:
Proper planning and preparation
Prevents poor performance

3)Verdeel je plan in kleine hapklare brokken. Stappen die zeker haalbaar zijn, zijn meer uitnodigend dan stappen waar je tegen opziet. Haalbare stappen ga je dan ook hoogst waarschijnlijk doen, terwijl je te grote stappen hoogst waarschijnlijk gaat uitstellen of afstellen. Denk er bij grote stappen aan dat iedere berg in molshopen is op te delen.

4)Zie tegenslagen of problemen als iets constructief. Als je tegenslagen of problemen ziet als uitdagingen of avonturen, prikkel je jezelf om constructief te blijven. Het zijn immers de moeilijke momenten waarvan we het meeste kunnen leren.

Tegenspoed schudt talenten wakker die bij voorspoed
nooit zouden ontwaken
Horatius

5)Bel de julplijn als je vastzit in een avontuur of uitdaging. Vraag vrienden, familie, collega’s om mee te denken. Op de “hetkanWel Themadag: groene voornemens” was heel mooi te zien dat als je een groep om een oplossing vraagt ze samen tot hele sterke oplossingen komen.

You can turn off the sun, but I’m still gonna shine
Jason Mraz