Fasen in verandering

Als coach ben ik voortdurend bezig met verandering . Verandering in een persoon, in een relatie, in een groep. In “Satir’s stages of change” vond ik een uitstekend over-
zicht welke fasen mensen of groepen doormaken in hun verandering.

Satir’s fasen in verandering in een individu of systeem (dit kan zijn in een gezin, een groep of organisatie).

  1. Status quo: Binnen het huidige functioneren van het individu of systeem ontstaat de behoefte tot verandering.
  2. Introductie van een vreemd element: Het systeem of individu spreekt de behoefte tot verandering uit naar een ander persoon (vriend(in), therapeut, coach of iemand anders buiten het systeem).
  3. Chaos: Het individu of systeem begint af te wijken van zijn vertrouwde functioneren. Het afwijken van het tot dan toe bekende zorgt er voor dat de persoon of het systeem uit evenwicht is.
  4. Integratie: Uit het afwijken van het bekende functioneren tot dan toe, worden lessen geleerd. Deze nieuwe lessen worden geïntegreerd en een nieuwe staat van zijn ontwikkelt zich.
  5. Oefening: De nieuwe staat van zijn wordt versterkt door het oefenen van deze nieuwe lessen.
  6. Nieuwe status quo: Het nieuwe status quo representeert nu een meer functionele staat van zijn.

Virginia Satir is een befaamd pionier de gezinstherapie. Daarnaast heeft ze internationale bekendheid verworven als therapeut, spreker, trainer en auteur. Ook is ze één van mijn grote inspirators. Helaas is ze overleden toen ik 8 jaar was en kan ik haar niet meer ontmoeten. Gelukkig zijn er diverse boeken en dvd’s van haar werk te krijgen.