Waar acteur, komiek en filmmaker John Cleese het meest trots op is…

“Als ik begraven zou worden en ik mocht één show in het graf meenemen, om aan mensen uit de toekomst mijn werk te laten zien, dan zou het  In the wild: Operation Lemur with John Cleese zijn, aldus John Cleese”. Waarom vindt hij dit zo bijzonder, terwijl dit niet zijn bekendste werk is en hij er ook geen geld voor gekregen heeft?

Het begon allemaal rond 1970 toen hij met de Monty Python’s op het eiland Jersey (Eiland 22 km van Frankrijk dat valt onder de Britse kroon) terecht was gekomen. Hier leerde hij de dierentuin van Jersey kennen en de werkzaamheden die ze verrichten als eerste zoo in de wereld wiens doel het was om diersoorten te behouden. Cleese was zo onder de indruk van hun werkzaamheden dat hij hen vanaf toen zo goed als hij kon steunde.

Later werd hij door de weduwe van de oprichter van de dierentuin gevraagd om de progressie te filmen van een lemur soort (zie foto om een alg. beeld te krijgen wat een Lemur is) die met uitsterven bedreigd werd. De dierentuin had zich ingezet om deze soort nieuw leven in te blazen en wilde graag bekendheid geven aan hun resultaten. Dit programma  werd zijn trots. Niet alleen om het maken hiervan, maar ook omdat de soort nu niet meer bedreigd is.

Weer wat jaren later werd hij door een man uit Zürich benaderd toen een nieuwe soort van lemuren werd ontdekt. Ze vroegen hem of ze deze naar hem konden vernoemen en dit was een eer die hij niet wilde weigeren. Wat hij overigens wel al met andere eretitels en onderscheidingen had gedaan zoals   o.a. the British honour of Commander of the Order of the British Empire. De soort werd genaamd: the Bemaraha Woolly Lemur (Avahi cleesei), ook wel genoemd als Cleese’s Woolly Lemur.

Toeval bestaat niet. Cleese heeft als kind recht tegenover een dierentuin gewoond, the Bristol zoo, en raad eens wat toen zijn favoriete dier was. Inderdaad de lemuur.

John Cleese heeft afgelopen oktober zijn 70ste verjaardag gevierd, maar ondanks zijn leeftijd is hij toch zeer bij de tijd. Hij is te vinden op facebook, twitter, heeft zijn eigen blog en website die geregeld upgedate wordt met filmpjes. Eén van de filmpjes genaamd honours, was een inspiratie bron voor dit artikel. Zijn filmpjes kun je hier vinden http://www.headcast.co.uk/

Een quote van hem van twitter: “Yes, I am still indeed alive, contrary to rumour, and I am making video podcasts”.

Andere bronnen waren:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bemaraha_Woolly_Lemur
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Cleese