Het gevaar van vergelijken

Merk je weleens bij jezelf dat je vergelijkt wat je hebt met dat wat je denkt dat anderen hebben? En dan zaken denkt als: “ Had ik ook maar zo’n baan.” of “Had ik maar zo’n partner.”? Hier lees je waarom dit niet handig is en wat je dan beter kunt doen.

Zijn je fantasieën reëel?

Hieronder beschrijf ik een voorbeeld waar ik met verschillende mensen aan heb gewerkt. Laten we aannemen dat je een serieuze relatie hebt met iemand en je komt iemand anders tegen die je aantrekkelijk vindt. Hier is niets mis mee, want de wereld is vol met aantrekkelijke mensen. Dit wil echter nog niet zeggen dat je deze persoon kunt vergelijken met je partner.

Als je deze persoon meteen met je partner gaat vergelijken is dit in mijn beleving als appels en peren vergelijken. Waarom? Deze persoon ken je net of van bepaalde situaties waarin de ander aantrekkelijk is. Je partner ken je van heel veel gebieden; gebieden als ’s ochtends naast elkaar wakker worden, samen ruzie maken, of als hij of zij niet lekker in zijn vel zit. En dan komt er opeens een heel aantrekkelijk persoon in je leven, die alles lijkt te hebben. Maar ja…de vraag is hoe deze persoon is als je daarnaast wakker wordt, of ruzie mee maakt of als deze niet lekker in zijn vel zit, of hoe reageert die op jou als jij niet lekker in je vel zit? Zoals ik al zei: appels en peren.

Handig of frustratie?
Vergelijken is erg handig om er zelf achter te komen wat je mist of om meer richting te geven aan je leven. Blijf je echter veel vergelijken en je aandacht richten op wat er niet is, dan loopt de frustratie snel op. En mooier dan onderstaande zin kan ik het niet verwoorden.

Life isn’t about the things you can’t have. It’s about those blessings you do find along the way.
A. Lee Martinez