Uit de praktijk van een coach: voorbeelden in assertiviteit deel 1

Assertiviteit is een woord dat volop wordt gebruikt. Maar waar komt het in de praktijk op neer? Dit is het eerste deel uit een reeks artikelen die real life voorbeelden beschrijven van assertief gedrag.

Ik start met een casusschets, uit opgedane ervaringen bij de assertiviteitstraining, en vervolg met een assertieve oplossing voor de casus.

Casusschets niet assertief gedrag
Mark is heel druk en luidruchtig in zijn manier van werken. Collega Henk daarentegen is heel rustig en georganiseerd in zijn manier van werken. Henk kan moeilijk tegen herrie en chaos, maar vindt het moeilijk om dit tegen Mark te vertellen. Hij denkt dat Mark ook recht heeft op zijn werkwijze. Tevens wil Henk ook geen onnodige spanning op de werkplek, want ze kunnen het meestal goed vinden. Henk besluit het dan ook maar te verdragen. Na verloop van tijd merkt Henk echter dat hij zich steeds meer aan Mark gaat irriteren, waardoor er meer afstand tussen beide komt.

Assertieve oplossing
Heb je een moment Mark? Er is iets dat ik met jou wil bespreken. We zitten nu al een tijdje bij elkaar op kantoor en volgens mij heb je ook gemerkt dat we verschillend zijn in onze persoonlijkheid en in onze werkwijze. Ik waardeer deze verschillen, want hierdoor leer ik dingen die anders niet in me waren opgekomen. De laatste weken heb ik echter gemerkt dat ik niet meer zo lekker zat te werken. Toen ik hierbij stilstond, kwam ik erbij uit dat ik meer rust nodig heb om me te concentreren op mijn werk. Ik snap dat jij drukte prettig vindt in je werk en dat wil ik je ook absoluut niet afnemen. Zou je met mij na willen denken over oplossingen zodat ik me beter kan concentreren?

Het leven is niet lang genoeg opdat wij voldoende van elkanders goede eigenschappen zouden kunnen genieten, laat staan om elkaars gebreken ook nog af te keuren
M. Shikitsu

Interesse in een kortdurende training in assertiviteit? Neem voor meer informatie contact met ons op! De assertiviteitstraining word gehouden op Ophoven 155, 6133 XT te Sittard