Je dag herwaarderen

Crossroad Coaching positief denkenEen dag kan je veel voldoening geven. Hij kan je echter ook veel energie kosten als je focus blijft hangen op wat niet goed ging. Vaak nemen we wat goed gaat als vanzelfsprekend, registreren het amper en zijn alleen maar bezig met wat beter kan of waar we mee worstelen. Helaas missen we hierdoor wel de glans die een dag kan hebben, de voldoening die hij ons kan brengen. Hoe kun je dit veranderen?

Een oefening die ik met veel klanten doe, is hen vragen hun dag te beschrijven. Vaak krijg ik antwoorden als: “Ik sta op, maak me klaar om te gaan, ik werk, heb pauze, eet samen als ik thuis kom en ga sporten.” Zo verteld is dat best een saai verhaal. Een dag gevuld met activiteiten, gesprekken en gebeurtenissen wordt gereduceerd tot een saaie, grijze dag. Geeft weinig energie, toch?

Maar wat gebeurt er als we hetzelfde verhaal anders vertellen? Bijvoorbeeld: “Ik ben ’s ochtends op tijd opgestaan en heb meegeholpen om de kinderen klaar te krijgen voor school. Het geeft me altijd een tevreden gevoel als onze kinderen verzorgd en bepakt met gezond eten op tijd hun dag kunnen beginnen. Op tijd lukt ons niet altijd, maar vandaag gelukkig wel. De grapjes van vanochtend maakten me nog aan het lachen onderweg naar mijn werk. Op de parkeerplaats kwam ik een collega tegen die zich zorgen maakte over zijn functioneringsgesprek. Hij waardeerde het wel dat ik tijd maakte om naar hem te luisteren. Hij zei het niet, maar ik merkte dit wel. Aangekomen bij mijn bureau  heb ik mijn mail bijgewerkt en mijn prioriteiten gesteld voor die dag, zodat ik de dag met meer focus kon beginnen. Ik heb een collega die omhoog zat met een stuk verder kunnen helpen. In mijn pauze heb ik even de tijd genomen om tot mezelf te komen en me weer opgeladen voor de rest van de werkdag. In een vergadering heb ik de dialoog een stukje verder kunnen helpen met mijn inbreng…”

Het tweede verhaal is eerder een beschrijving dan een opsomming. Het geeft meer details weer, maar ook meer de intenties van iedere dagelijkse handeling. Onze dagen zijn gevuld met vele leuke, mooie momenten en goede intenties. Als we hier enkele minuten per dag bij stilstaan en oefenen om deze te (blijven) zien, dan geeft dit ons rijkelijk voldoening.