If we fail the earth, we fail humanity

‘Onze aarde staat op het spel, aldus prins Charles. En het is daarom de hoogste tijd om onze aandacht te richten op de natuur.’

Aandacht voor duurzaamheid bestond eeuwen geleden al. In 1543 kwam de Britse koning Henry VIII met de wet ‘the preservation of woods’. Deze hield in dat er bij bomenkap, op een bepaalde oppervlakte minimaal 12 volwassen bomen moesten blijven staan.

Eén van zijn nazaten, kroonprins Charles, kwam enkele weken geleden tijdens zijn speech ‘Facing the future’ met dat voorbeeld. Wat velen niet weten is dat de prins een groen hart heeft en zich op allerlei manieren inzet voor een betere en duurzamere wereld.

Hoewel duurzaamheid al in 1543 blijkbaar speelde, zijn we in onze groei doorgeschoten. Altijd maar meer willen. Rijkdom, innovatie en groei zijn doelen geworden; terwijl ze op zijn best een middel zouden zijn. We consumeren de aarde teveel. Afgelopen jaar hadden we eind september al opgebruikt wat we veilig van de aarde konden nemen. De rest van het jaar was dus echt ‘opgebruiken’. Sinds 1950 hebben we de regenwouden al met een derde verkleind. Een recent rapport van de Verenigde Naties heeft het over 400 ‘dead zones’, waar vergiftigde rivieren in zee stromen en helemaal niets in groeit.

We zijn het contact met de natuur en haar wijsheid verloren. Dat we op een keerpunt staan is voor prins Charles duidelijk. Zó kunnen we niet verder gaan: ‘if we fail the earth, we fail humanity’.

Het wordt tijd om anders te gaan denken; van ongelimiteerde economische groei naar duurzame economische groei. Schone rivieren en vruchtbare grond zijn de échte rijkdom in het leven. Bij alles wat we doen dienen we te kijken naar de impact die het heeft op het geheel. Net zoals een lichaam in balans moet zijn om gezond te zijn, geldt dit ook voor het hele eco-systeem.

En we kunnen nog zóveel leren van de natuur. Door het bestuderen van het oppervlak van een lotusblad is een buitenverf ontwikkeld die ervoor zorgt dat muren zichzelf reinigen wanneer het regent. En door te kijken naar een kleine woestijnkever is een laken ontwikkeld dat vocht kan halen uit de dunste mist in de droogste delen van de wereld.

De boodschap is helder: terug naar de basis, terug naar de natuur. De capaciteit is er in ieder geval en het gaat er nu vooral om tot daden te komen. De oude wereldvisie is niet meer relevant in de situatie waarin we nu zitten. We hebben nieuwe ogen nodig. En moeten andere keuzes maken.

The difference between what we do and what we are capable of doing would suffice to solve most of the world’s problems.
Mahatma Gandhi