Het waardevolle van “echt” geven

Als we iemand in het zonnetje willen zetten, dan is het belangrijk om te kijken naar wat bij diegene past. Ik hanteer de zin: “Een kado is pas een kado als de ander het ervaart als een kado.”

Stel ik ben helemaal gek van boeken (wat overigens ook echt zo is) en ik geef een boek kado aan iemand die weinig of niet leest. De kans is groot dat de ander beleefd dankjewel zegt en mijn kado vervolgens onder stof bedekt zijn einde tegemoet gaat. Zonder ooit gebruikt te worden.

Zonde van mijn energie (ik heb immers een boek uitgekozen) en mijn geld (mits ik iets gekocht heb), maar daarnaast heb ik niet bereikt wat ik me had voor genomen. Ik wilde iemand immers in het zonnetje zetten en dat is me niet gelukt.

Wat kun je doen om dit te voorkomen!???

Je zou het kunnen vragen:

  • Ik wil je in het zonnetje zetten. Wat kan ik je geven om dit te doen?
  • Ik wil dat je iets aan mijn kado hebt. Wat zou je graag willen ontvangen?
  • Waar kan ik je blij mee maken?

Je kunt je verdiepen in de ander:

  • Welke hobby’s heeft die persoon?
  • Waar raakt diegene enthousiast of blij van?

Als je geen tijd hebt om de ander te vragen:

  • Ik heb iets voor je gekocht, maar ik weet niet of dit bij je past. Zeg me alsjeblieft als dit niet zo is. Ik heb de bon nog en wil graag dat je dan iets uitzoekt wat wel bij je past.

Als tip wil ik je nog meegeven dat een kado zeker niet altijd iets materieels hoeft te zijn.
Je kunt de ander ook iets geven of in het zonnetje zetten door:

  • Een dienst te bewijzen.
  • Te ontlasten in taken.
  • Een compliment te geven.

Eén vriendelijk woord kan drie wintermaanden verwarmen.
Japans spreekwoord