Een ode aan Randy Pausch

Wat zou je doen als je nog enkele maanden te leven had? Wat zou je je kinderen, je partner en de mensen om je heen na willen laten? Dit artikel gaat over de ontroerende en krachtige manier waarop Randy Pausch afscheid heeft genomen.

Randy Pausch was een Computer Science professor bij Carnegie Mellon. Daarnaast was hij echtgenoot van Jai en liet hij drie kinderen achter. Toen hij in 2008 stierf was Dylan 6, Logan 3 en Chloe 1 jaar. Zijn verhaal over hoe hij omging met zijn ziekte, zijn sterven en de zorg voor zijn gezin ontroerde me diep. Vandaar ook deze ode aan Randy, die tot het einde toe zoveel mogelijk uit het leven probeerde te halen en zoveel mogelijk wilde nalaten voor zijn vrouw en kinderen.

In de werkomgeving van Randy is het een gebruik dat aan professoren wordt gevraagd om een “last lecture” te geven. Hierin vertellen ze dan wat voor hen het allerbelangrijkste is. Voor hen was dit echter een gebruik, voor Randy was het echter letterlijk zijn last lecture. Hij gaf zijn lecture de titel “Really Achieving Your Childhood Dreams”. Het ging over hoe om te gaan met obstakels in je leven, het belang van het realiseren van je dromen en hoe anderen te  helpen hun droom te realiseren. Daarnaast was het ook een nalatenschap van zijn levenslessen aan zijn kinderen, welke hij niet langer kon zien opgroeien.

Randy was in de laatste maanden van zijn leven te zien in Oprah en in andere media, zijn boek werd een  bestseller. Hij kreeg een brief van de president van de Verenigde Staten voor zijn dappere strijd tegen kanker en in mei 2008 werd hij door Time uitgeroepen tot 1 van de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld.

We cannot change
the cards we are dealt,
just how we play the hand

Randy Pausch

Hierboven ingevoegd vind je zijn “Last lecture”. Deze film duurt 76 minuten, is in het Engels en zeer de moeite waard. Als je dit lang vind probeer het 5 minuten, ik meen de kans he”el groot dat je verder blijft kijken.

Tevens kan ik ook het boek als aanvulling op zijn lezing aanbevelen, getiteld “The last lecture”. Deze is te verkrijgen bij bijvoorbeeld bol.com. Zijn “update page” tijdens zijn ziekte geeft meer inzicht achter de man van deze lecture en is het bezoeken waard. Klik hier voor zijn “update page”.

Randy, where ever you may be…thanks for this beautiful lecture.

Tot slot, mijn vraag aan jou. Wat is jouw nalatenschap?