Denk je gezond of denk je jezelf onzeker?

Dit artikel is een mooie manier om te onderzoeken hoe gezond je gedachtegang is. Ben jij een positieve denker of niet?

Als ik kijk naar de thema’s van de klanten die ik begeleid, is hiervan zeker 80% gerelateerd aan zelfvertrouwen. Door jaar in jaar uit met honderden mensen aan dit thema te werken, kwam ik terugkerende patronen tegen. Een negatieve gedachtegang is zo’n patroon. De meest voorkomende gedachten ben ik gaan noteren en ik kwam uit bij onderstaande negatieve gedachten. Deze gedachten zijn opgedeeld in twee groepen, namelijk:

 • Negatieve gedachten die je denkt over je zelf
 • Negatieve gedachten die te maken hebben met anderen

Neem eens een moment de tijd en ga na of je gedachten herkent die hieronder staan. Het kan zijn dat ze niet helemaal hetzelfde zijn als hoe je ze denkt, maar het gaat om de strekking. Dit is overigens geen wetenschappelijke test, waarin je door je gedachten aan te kruisen een uitslag krijgt over je (on)gezonde manier van denken. Nee, ik wil het simpel houden…

Zie je hoofd als een mooie vissenkom met kristalhelder water en ieder van de 32 onderstaande gedachten vertroebelt het water in de vissenkom. Hoe meer gedachten, hoe troebeler het water uiteraard. Maar het kan ook zijn dat je er maar een paar hebt, maar dat die wel hardnekkig zijn en vaak terugkomen. Die maken ook het water erg troebel.

Zowel voor je energie level, je zelfvertrouwen en voor je humeur is het belangrijk dat je vissenkom schoon blijft. Mocht je merken bij deze oefening dat het water troebel is, wees gerust, want het kan snel verholpen worden. Kijk eens bij de dienst positief denken die verder op deze website vermeld staat.

Het is de geest die goed of kwaad maakt, die rampzalig of gelukkig maakt, rijk of arm.
Edmund Spenser

Negatieve gedachten die je denkt over jezelf, voorbeelden:

 • Ik kan niet voor mezelf opkomen.
 • Het lukt nooit om te stoppen met roken/ alcohol/ drugs.
 • Ik ben dom.
 • Ik ben niet goed genoeg.
 • Het zal nooit wat met me worden.
 • Waarom overkomt mij dit altijd?
 • Ik ben te oud voor een baan.
 • Ik krijg nooit leuke vrienden/partner.
 • Het lukt me niet om af te vallen.
 • Ik ben een slechte ouder.
 • Ik ben lelijk.
 • Ik verpruts het toch altijd maar. Ik ga er niet eens aan beginnen.
 • Oh nee, wat heb ik nu weer gezegd? Kom ik niet stom over?
 • Ik mag geen fouten maken.
 • Altijd gaat het mis als ik me ergens voor inzet.
 • Oh nee, zo dadelijk maak ik weer een fout.

Negatieve gedachten die te maken hebben met anderen, voorbeelden:

 • Wat zullen ze wel niet over me denken?
 • Zijn ze weer aan het roddelen over me?!
 • Ze zullen wel denken dat ik een rare ben.
 • Ik ben hem/ haar niet waard.
 • Er zijn zoveel anderen die beter/ knapper zijn dan ik ben.
 • Ik moet de beste zijn, anders verlies ik aanzien.
 • Ze zullen wel denken dat ik een zwakkeling ben.
 • Iedereen lukt het wel en mij niet.
 • Nu zal die dit wel over me denken…
 • Hij/ zij is de baas, hij is meer dan ik ben.
 • Hij/ zij is de leraar, hij weet het altijd beter.
 • Hij/ zij heeft altijd alles in orde.
 • Ik houd mijn mond maar, anders krijgen we ruzie.
 • Ik zeg maar ja, want anders kwets ik hem/ haar.
 • De wereld zit vol mensen die je pijn willen doen, of die van je willen profiteren.
 • Ze zijn zo rijk, hebben zo veel, kennen zoveel mensen, zij moeten wel gelukkig zijn.