De lijnen schoon houden

Crossroad Coaching Lijnen opschonenNet zoals het schoonmaken van een huis, verdienen relaties op je werk, thuis of in je sociale netwerk ook onderhoud. Niet alleen in het contact houden, maar ook in ruis op de lijn.

Wat me regelmatig opvalt, is hoe snel wij mensen zaken inkleuren. Met name als we iets niet snappen of iets niet kunnen plaatsen. We gaan dan invullen waarom de ander dit doet of juist niet doet. Helaas vullen we gedrag meestal niet ten positieve in, waardoor misverstanden of onjuiste interpretaties aan de orde van de dag zijn.

Het is handig, ook al hebben we de natuurlijke neiging om in te vullen, om te blijven checken en zodoende de lijnen schoon te houden. Als je iets niet begrijpt of als iets je niet lekker zit, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Bespreek het zo snel mogelijk, want als we dit niet doen, dan worden de beelden die we in ons hebben groter en minder waarheidsgetrouw. Ook kan door het wachten de drempel groter worden, terwijl de ervaring leert dat als mensen het open bespreken we vaak merken dat er eigenlijk niets aan de hand is. Dat er een misverstand is en we opgelucht/opgeschoond weer verder kunnen gaan.