De ander niet voor het hoofd willen stoten

Soms zijn er situaties waarin je last hebt van de ander, maar dat je niet aangeeft wat je dwarszit. Dit om de ander niet voor het hoofd te willen stoten. Herkenbaar?

Er kunnen allerlei redenen zijn om je ongenoegens niet uit te spreken. Uit beleefdheid, om spanningen te vermijden, uit angst voor een negatieve reactie, om aardig gevonden te willen worden, etc.

De vraag is echter of niets zeggen opweegt tegen het bespreken. De meeste mensen realiseren zich vaak niet welke prijs hun zwijgen heeft.

Een voorbeeld om dit te illustreren:
Mark heeft een collega Henk die graag vertelt. Af en toe vind Mark dit niet erg, maar Henk zoekt hem regelmatig op en Mark vindt zijn verhalen niet echt interessant. Mark zegt hier liever niets over, om spanningen te vermijden en Henk niet te kwetsen.

Hoewel Mark een positieve intentie heeft, kost dit hem meer dan hij zich realiseert. Het contact tussen hem en Henk zit hem niet lekker. Hij merkt dat hij Henk probeert te vermijden, allerlei smoezen verzint om een gesprek te ontlopen en ervan baalt als hij toch weer in gesprek raakt met Henk. Daarnaast is hij er in gedachten geregeld bezig hoe Henk te vermijden en nieuwe excuses te verzinnen. Ook merkt hij dat hij steeds negatiever gaat denken over Henk: “Daar is hij weer…”, “Daar gaan we weer…”, “Wat een saaie piet ben je toch”. Daarnaast bespreekt Mark zijn ongenoegens keer op keer met zijn partner, soms kijkt hij anderen veelzeggend aan als Henk er weer bij komt staan en erger… Soms betrapt Mark zich er zelfs op dat hij roddelt over Henk.

Als we alle momenten van balen, vermijden, het met anderen bespreken, en het in gedachten bezig zijn met Henk optellen komen we op een aardige som tijd. Vandaar dat ik mensen dan vraag of het zwijgen deze som tijd ook waard is.

“Tijd is het meest waardevolle wat een mens kan besteden.”
Diogenes Laërtius

Het voorbeeld van Mark en Henk is gebaseerd op vele verhalen van klanten en eigen ervaringen. De situaties kwamen voor in allerlei vormen en maten; collega’s op het werk, de buren, familie, vakanties etc. Ga eens na bij jezelf. Spreek je altijd rechtuit en als je dat niet doet kun je aan jezelf de prijs verantwoorden? Zo ja, prima. Zo nee, onderzoek eens wat je tegenhoudt om deze zaken te bespreken. Doe je dit vaker en bij wie?

Mocht je behoefte hebben aan tips over hoe onvrede te bespreken dan beveel ik je mijn artikel “feedback geven” aan. Een coachgesprek kan helpen als het moeilijk voor je is om te bespreken wat in je speelt of als het vermijden van spanningsvolle situaties een rode draad bij je vormt.