Afscheid nemen van oude vriendschappen

Voelen sommige oude vriendschappen als een verplichting? Kosten ze je meer dan ze je geven? Is wat ooit plezier of prettig was een moeten geworden? Dit artikel gaat er over hoe je deze contacten op een mooie manier kunt afsluiten.

Het begin van een vriendschappelijk contact begint over het algemeen prettig en plezierig.
Als een goed boek, dat zich gemakkelijk en aangenaam laat lezen. Gaandeweg de hoofdstukken ontstaat er een sleur of een afstand tussen de hoofdpersonages. Ze veranderen of misschien verandert er maar één van hen. Wat dan? Hoe gaat het boek verder…

  • Soms verwatert het contact van beide kanten.
  • Soms is er een tijd geen contact en bloeit de vriendschap later weer op.
  • Soms wil de één wel contact en de ander niet of minder frequent.
  • Soms stopt het contact abrupt en loop je als vreemden voorbij als je elkaar tegenkomt.

Sommige vriendschappen zijn echter de moeite waard om op een mooie respectvolle manier af te sluiten. De eerste keer dat dit bij me opkwam was enkele jaren geleden. In mijn mailbox stond een mailtje van een vriendin die ik al jaren kende en waar ik vroeger een prettig en frequent contact mee had. Het mailtje stond er al zes weken en ik voelde me bezwaard, daar ik het niet respectvol vond om haar zo lang op een antwoord te laten wachten.

Wie het wonder ziet op het ene moment, ziet de afstand op een ander moment. Leren leven en liefhebben betekent onvermijdelijk ook de afstand tussen jou en de ander leren verdragen en omarmen.

Toen ik bij mezelf te rade ging waarom ik niet reageerde, kwamen meerdere dingen naar voren. Ik waardeerde haar erg en had mooie momenten met haar gedeeld. We zijn als het ware samen een stukje opgegroeid. Door de tijd heen zijn we echter andere levens gaan leiden en door onze keuzes stonden we niet meer zo kort bij elkaar als we ooit deden. Ik merkte ook dat het initiatief tot contact meer van haar kant kwam omdat ik het contact als een verplichting begon te zien. Eigenlijk, als ik heel eerlijk tegen mezelf was, wilde ik afscheid nemen. Dit deed ik echter niet omdat ik haar geen pijn wilde doen.

Ze verdiende het echter ook niet dat ik niets van me liet horen en zo het contact liet ophouden. Vandaar dat ik besloot haar een mail te schrijven, waarin ik zorgvuldig en respectvol bovenstaande beschreef. Alhoewel ik er helemaal achter stond om dit te doen, verhinderde dit niet dat ik het spannend vond hoe ze ging reageren.

Haar reactie was bijzonder positief. Ze schreef dat ze dit zelf ook had zien aankomen en voelde dit het zelfde. Ze bedankte me voor mijn eerlijkheid en was blij dat ik dit naar haar toe verwoord had.

Het afsluiten van relaties op een respectvolle manier door te kijken naar wat ons verbonden heeft, maar ook naar wat ons scheidt, heeft me veel gebracht. Hoewel afscheid nemen niet prettig is, kan het wel op een mooie manier gebeuren. Ik merk door de diverse vriendschappen die ik heb afgesloten, zowel op werkgebied als privé, dat het opluchting geeft en ruimte voor nieuwe vriendschappen.

Afscheid nemen is een beetje sterven; sterven aan dat waarvan men houdt. Men laat een beetje van zichzelf achter in ieder uur en elke plaats.
E. Haracourt

Benoemen wat je ervaart in een vriendschap hoeft overigens niet alleen te gelden voor definitief afscheid nemen. Soms kan het ook helpen om een time-out in een contact te nemen. Ik heb dit met één van mijn beste vrienden meegemaakt. Jarenlang waren we heel close en konden we op elkaar afstemmen, ook al zaten er vele kilometers en tijd tussen. Na een lange tijd lukte dit echter niet meer. We waren als persoon te veel veranderd, we onderhielden wel contact maar ook waren we voor mijn gevoel vreemden voor elkaar geworden. Waar vroeger een goed glas wijn en een goed gesprek ons weer tot elkaar kon brengen, lukte dit niet meer. Zoals bij bovengenoemde vriendin heb ik hem ook verteld hoe ik in het contact stond. Deze keer niet om afscheid te nemen maar wel om elkaar een tijd niet te zien. Zodoende konden we na een poos onderzoeken of we de draad samen weer opgepakt kregen. Afscheid kan immers ook tijdelijk zijn.