Wijsheid ligt voor het oprapen, we hoeven er alleen maar open voor te staan

Dit artikel gaat er over dat je niet ver hoeft te zoeken om kennis en inzichten te verwerven.
Jaren geleden heb ik een seminar gevolgd bij een Amerikaanse goeroe op het gebied van zelfontplooiing. Eén van de lessen die ik hier leerde, misschien zelfs wel de belangrijkste les, was aan het einde van het seminar.

De goeroe vertelde ons hoe erg hij het vroeger had gehad en hoe hij zichzelf had ontwikkeld, door allerlei cursussen van zelfontplooiing, tot de succesvolle man die hij nu was. Meteen hierop volgend liet hij een formulier de zaal rond gaan voor de vervolgcursus ergens in een luxe resort aan de zonnige kant van de wereld. Hij gaf aan dat hij mensen zou invliegen die op verschillende gebieden tot de top van de wereld behoren. Zodoende zouden wij de beste kennis tot ons kunnen nemen. Het prijskaartje was natuurlijk waanzinnig hoog en dit was nog eens exclusief de kosten van vliegtuig en hotel.

Zijn verhaal was blijkbaar aanstekelijk, want ik zag menig persoon om me heen het formulier invullen. Bij mezelf bespeurde ik ook enthousiasme, maar iets weerhield me ervan mezelf in te schrijven (los van de prijs).

Toen ik bij mezelf naging wat dit was, bleek dat ik me ergerde aan het feit dat hij pretendeerde de beste kennis te hebben en aan het vragen van zo’n enorm hoog bedrag.

Ik kwam tot de conclusie dat kennis om ons heen voor het oprapen ligt mits, we er voor openstaan. Tevens denk ik dat ieder zijn eigen pad dient te bewandelen en dat er geen standaard kennispakket bestaat. En als laatste vind ik dat er op kennis niet zo’n extreme prijzen gezet dienen te worden.

Toen ik dit voor me zelf helder had verscheurde ik met een glimlach mijn inschrijfformulier.

Denk eens aan die vele arme mensen die toch zo gelukkig en vrolijk zijn. Of kijk eens naar je omgeving. Er zullen vast mensen zijn die je bewondert om hoe ze zijn. Als je er voor openstaat kun je veel leren van hoe zij in het leven staan. Mochten er vraagstukken zijn waar je niet uitkomt en heb je hulp hierbij nodig dan zijn er ook genoeg goede coaches, trainers en andere beroepsgroepen in de buurt die je verder kunnen helpen. De uitdaging is echter wel diegene te vinden die bij je past.