Wat is rijkdom?

Een fascinerende vraag voor mij is; Wat is rijkdom? Is het de luxe van vervoermiddelen, veel op vakantie gaan, een groot huis hebben, financieel onafhankelijk (dus letterlijk rijk) zijn, een enorm netwerk, kinderen of vriendschappen hebben.

Ik denk dat de betekenis van rijkdom verschillend is per persoon, maar dat er wel een gemeenschappelijkheid zit in ons allen. Als we niet stilstaan en niet kunnen genieten  van hetgeen we hebben, zijn we dan wel rijk? Want we kunnen nog zoveel hebben, als we er niet van kunnen genieten heeft het weinig waarde. Dus rijkdom heeft volgens mij ermee te maken dat we stilstaan en dankbaar zijn voor hetgeen we hebben. En dan merk ik dat we helemaal niet zoveel nodig hebben.

Afgelopen zomer, toen ik  dit artikel schreef  (dit lijkt alweer heel lang geleden met dit koude weer), zat ik met mijn dochter (toen 19 maanden) een appeltje te eten op een trapje achter ons huis. Zij kroop lekker dicht tegen me aan en we deelden om de beurt de appel. Ik bedacht me toen, dat dit rijkdom was.

Even later liepen we samen de tuin in en plukten de eerste vruchten die in de tuin te vinden waren, diverse soorten bessen, kersen en aardbeien. Samen fruit plukken uit eigen tuin en hiervan genieten, bedacht ik me is ook rijkdom.

Wordt rijkdom immers niet pas rijkdom als we deze delen?