Wat is de kwaliteit van de stilte?

Crossroad Coaching wachten & stilteHerken je de situatie waarin je iemand iets vraagt en er geen respons komt? Je brein gaat dan scenario’s bedenken om dat gebrek aan respons te verklaren. En meestal zijn die scenario’s niet van positieve aard. Maar wat kun je dan beter doen?

Stel, je stuurt een mailtje waarop je een reactie verwacht. Blijft de reactie uit? Is de persoon aan het lanterfanten, wordt hij of zij overspoeld door zeeën van werk of wil de persoon in kwestie bewust je bloeddruk opdrijven? Feit blijft dat je het simpelweg niet weet. Al die mogelijke scenario’s zijn puur giswerk. Het is dan ook verspilde energie. Wat is dan beter om te doen?

Vragen. Simpelweg vragen. Niet geïrriteerd, niet veroordelend, maar simpelweg neutraal vragen: “Ik heb je enkele dagen geleden een mailtje gestuurd met een vraag. Heb je mijn mail ontvangen? Graag hoor ik je antwoord.” (Krijg je weer geen reactie? Bel op of ga naar de persoon toe zodat je de informatie krijgt die je nodig hebt om een juist beeld te vormen.)

Dit is een simpel voorbeeld dat op vele manieren toepasbaar is. Je stelt een vraag die niet wordt beantwoord, of iets wat je verwacht blijft uit. Belangrijk is dat je je niet laat leiden door je invullingen, maar je denken en handelen neutraal houdt totdat je meer weet. Duurt het wachten je te lang? Ga op onderzoek uit!