Relatietherapie, een taboe of een kans?

Communication breakdownRelatietherapie is een vorm van begeleiding waar nogal een taboe op heerst. We zijn wel al zover dat individuele coaching en therapie steeds meer geaccepteerd zijn. Maar helaas zijn er nog heel wat misvattingen over relatietherapie.

Veel van mijn cliënten komen voor het eerst binnen met schaamte, verdriet en meer onaangename gevoelens. Los van het feit dat het pijnlijk en verdrietig is dat je relatie met de persoon waarvoor je gevoelens hebt niet soepel loopt, is er ook regelmatig het gevoel van falen. ‘Het lukt mij / ons niet om het probleem op te lossen.’

Nu, laten we de zaken in een ander perspectief plaatsen. Als je auto stuk is, ga je naar een automonteur. Als je rug of nek vastzit, ga je naar een fysiotherapeut. Als je communicatie niet naar wens verloopt, volg je een communicatietraining. Op deze en zo veel andere gebieden roepen we hulp in als we er niet alleen uitkomen. Maar in je relatie, een gebied dat je zo nauw aan het hart ligt, moet je het alleen met je partner oplossen. Dit terwijl we talloze situaties toch echt samen meemaken, zoals bijvoorbeeld samenwonen, een huis kopen, kinderen mogen krijgen, ziek zijn of ouder worden. Daarnaast is er nog je persoonlijke groei. Je verandert, door studie, werk, de jaren die verstrijken, ook als mens. Dit heeft zeker ook invloed op hoe je partner en jij ten opzichte van elkaar staan.

En toch verwachten we vaak dat we alléén met onze partner samen uit de moeilijkheden komen die we tegenkomen. Terwijl het bijna logisch is dat, met bovengeschetst scenario en met de veeleisende en veranderende tijd waarin we leven, het af en toe toch veelgevraagd kan zijn om alles als koppel het hoofd te bieden.

Een andere belangrijke constatering is dat ik regelmatig koppels zie die met thema’s worstelen die goed en op korte termijn te verbeteren zijn. Echter, doordat men er zo lang (meestal jaren) mee gewacht heeft en op eigen kracht doorgeworsteld heeft, is de schade erg toegenomen. Soms heb ik dan ook meer werk aan het repareren van de schade van jarenlang opgebouwde misverstanden, dan met de thema’s waar deze misverstanden mee begonnen zijn.

Nog een interessant weetje: relatietherapie is meestal een van de kortste vormen van therapie. Dit komt doordat je samen op korte termijn veel resultaat kunt boeken.