Moeilijke beslissingen en hoe ze je leven verrijken…

Ken je die situaties waarin je voor een keuze staat waarbij gevoel en verstand niet op één lijn zitten? Een keuze waar je iets of veel op het spel kunt zetten? En toch zegt je gevoel dat je iets moet doen, een andere richting in gaan, een andere keuze maken. Terwijl het makkelijker zou zijn om het niet te doen of het zou slimmer zijn om te wachten of…. Wel eind 2007 was (weer) zo’n keuzemoment voor mij.

Het is oktober 2007 en ik ga weer een moeilijke beslissing onder ogen zien. Ik voel me niet meer op mijn plek bij mijn grootste opdrachtgever waar ik 75% van mijn omzet draai. Er zitten geen grote opdrachten of nieuwe opdrachtgevers in de pijplijn. Daar boven op vertrek ik  over een dikke maand naar Nieuw Zeeland met mijn vriendin voor een maand. Los van de dure reis is dit voor mij als ondernemer ook een maand van niet werken en dus een maand van geen inkomsten. Kijkend naar mijn bankrekening, die niet in de plus staat, ga ik toch de beslissing aan. Mijn gevoel heeft de keuze al een hele tijd geleden gemaakt, alhoewel ik deze rationeel moeilijk kan verklaren. Ik raap mijn moed bij elkaar, spring in het diepe en zeg mijn grootste opdrachtgever vaarwel.

Ik kan de spanning tijdens het uitwerken bij de grote opdrachtgever en op vakantie redelijk van me af zetten, maar bij vlagen krijg ik het wel erg benauwd en voel ik de spanning in mijn lijf. Twijfel komt dan in me op of ik wel het juiste heb gedaan. De knoop is echter doorgehakt, ik kan niet meer terug. Er rest me niets anders dan de spanning te verdragen en te vertrouwen op mezelf dat hoe dan ook ik er weer goed uit ga komen. Bij terugkomst van Nieuw Zeeland is het ongeveer een maand wat rustiger, maar al snel trekken andere opdrachtgevers aan. En twee maanden later zit ik in een nieuwe flow van andere opdrachten die beter bij me passen. Ik heb weer meer plezier en meer energie.  Opnieuw ontdek ik hoe belangrijk het is om op mijn gevoel te vertrouwen.