Aanrader boek: Lucky Man

“Parkinson ervaar ik als een geschenk. Het hielp me om uit mijn beperkte en met angst gevulde luchtbel te stappen”, schrijft Michael J. Fox in zijn boek Lucky Man. Hij is bekend geworden door zijn rollen in Family Ties, Back to the future, Secret of My Succes en Spin City. Meer recentelijk deed hij voice overs van Stuart Little en speelde hij in 2009 nog een rol in de serie Recue me van Denis Leary.

Enige tijd geleden las ik het boek “Lucky man, a memoir” geschreven door Michael J. Fox. Toen ik opgroeide was Michael een reizende ster die bekendheid kreeg via Familie Ties en Back to the future. Als kind was ik echt fan van hem, een jongeman gevuld met vitaliteit die altijd in allerlei avonturen terecht kwam.

In zijn memoir schrijft hij over zijn leven achter de schermen. Het leven dat ik als kind op tv en in de bioscoop zag was een luchtbel. Hij beschrijft in zijn memoir over zijn weg naar het sterrendom, maar ook de onechte wereld waar je als ster in komt en zelf mee creëert. Hij vertelt ook over hoe hij zichzelf verloor in deze onechte wereld, in alcohol en wegvluchtte van zijn angsten.

Diep respect dwong hij bij mij af door hoe hij schreef over zijn ziekte van Parkinson en hoe hij hier op dit moment mee omgaat. Nu voor de mensen die niet weten wat Parkinson is (ik wist het ook niet tot ik dit boek las):

De ziekte van Parkinson is een aandoening aan de hersenen, waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven. Deze cellen maken de stof ‘dopamine’ aan. Dopamine is noodzakelijk voor de controle van lichaamsbewegingen. Enkele klachten : stijfheid, trillen in rusthouding, langzamer en minder bewegen, schuifelend lopen met minder meebewegen van de armen en verminderde gelaatsuitdrukking.

Kortom: je verliest in toenemende mate de controle over je bewegingen. Jarenlang heeft hij zichzelf geprobeerd wat wijs te maken en deze ziekte niet te erkennen die zich in hem manifesteerde. Hij paste allerlei truc’s toe en nam medicijnen om de verschijnselen van deze ziekte te verdoezelen. Totdat hij niet meer kon en hij zijn ziekte en de puinhoop die hij van zijn leven aan het maken was onder ogen moest zien. Ironisch genoeg vertelt hij dat Parkinson hem heeft doen stilstaan in zijn vluchtgedrag. Het heeft hem geholpen een pad in te slaan van meer voldoening en geluk in zijn leven. Een pad wat hij zonder Parkinson niet had ingeslagen.

Ik heb altijd diep respect voor mensen die hun tegenslagen aangaan en deze zo weten te draaien dat het hun leven verrijkt. Een diepe buiging voor Michael J. Fox.

What I’ve learned through having Parkinson’s and doing my work and not telling people about it is that whatever I’m perceived to be doing, I’m doing something else. I’m managing a physical situation. It taught me great discipline and an awareness of what I can expect from myself. -Michael J. Fox, GQ Interview, November 1999

Bron van foto en quote uit het GQ interview: The Michael J. Fox database
Bron info parkinson: Novartis

Koop deze aanrader en steun de dierenbescherming!