Meditatie zweverig of juist heel praktisch?

Hoeveel tijd ben je per dag bezig met wat er nog allemaal moet of met wat er allemaal zou kunnen gebeuren? Of met zaken die al gebeurd zijn, maar je dwarszitten? Als je antwoord veel is en je wenst dit te verminderen en meer rust te ervaren, dan is meditatie een hele praktische oplossing voor jou. In dit artikel vind je meer uitleg en een oefening.

Meditatie helpt je om je aandacht te richten op je zintuigen en je ademhaling waardoor je meer gaat waarnemen en minder gaat denken. Met name je ademhaling wordt een anker. Een anker dat je aandacht in het hier en nu houdt in plaats dat deze alle kanten opvliegt en je onrustig en gestrest maakt.

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat meditatie je gezondheid bevorderd ten je helpt te ontspannen, maar toch zo dat je aandachtig blijft.

Hoe mediteer je? Hier volgt een simpele meditatie:

Meditatie gericht op je ademhaling:

Ga op een rechte stoel zitten (niet in een luie stoel of op bed anders loop je het gevaar in slaap te sukkelen). Voeten stevig op de grond recht vooruit wijzend, je rug recht. Niet gespannen, maar wel recht. Handen kun je in je schoot vouwen of op je benen leggen, wat voor jou het prettigste voelt. Sluit vervolgens je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Tel iedere ademhaling  (1 ademhaling = 1 keer in -en uitademen). Afhankelijk hoeveel tijd je hebt kun je tussen de 3 minuten en 15 minuten zo zitten. Langer mag ook. Nu dit klinkt toch totaal niet zweverig, maar simpel is anders. Met name als je pas (her)begint met meditatie. De grootste moeilijkheid zit hem er in je aandacht bij je ademhaling te houden en je niet af te laten leiden door gedachten die komen opborrelen. Wees geduldig en mild naar jezelf. Mocht je afgeleid worden, merk dit op en leid je aandacht weer naar je ademhaling. Je zult merken, net zoals met zoveel zaken, dat het makkelijker wordt om jezelf terug te leiden en je steeds minder afgeleid wordt naarmate je vaker mediteert.