Ik doe het allemaal alleen… Handig of onhandig?

Crossroad Coaching alleen handig?Ondanks dat de meerwaarde van samenwerken en elkaar helpen wordt erkend, zijn er toch veel mensen die niet om hulp vragen. Mensen die wel ergens last van hebben, maar dit niet delen. Bijvoorbeeld omdat ze anderen niet tot last willen zijn, omdat ze het als teken van zwakte zien of omdat ze door hun opvoeding niet beter weten. Maar is dit handig?

Hoewel een bepaalde mate van onafhankelijkheid bewonderenswaardig is, is dit ook een tijd waarin we steeds meer het nut van samenwerken inzien. Verschillende mensen kunnen elkaar aanvullen en het geheel veel verder brengen dan wanneer ze dezelfde dingen alleen zouden doen. Realistisch gezien is het ook zo dat niet iedere samenwerking goed loopt en dat er nog veel groei mogelijk is. In de ontwikkeling van zowel het samenwerken als hoe men elkaar precies aan kan vullen. Het is echter steeds meer de trend om hieraan te werken, blijkbaar hebben mensen op alle lagen hier toch behoefte aan.

Een belangrijke factor waardoor samenwerking niet soepel loopt, is dat mensen niet altijd open zijn en om allerlei redenen niet het achterste van hun tong laten zien. Openheid geven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat dit zwak is, dat je de ander lastig valt of dat je hierdoor kwetsbaar wordt voor kritiek. Ik weet door mijn persoonlijke ervaring en mijn werkervaring dat we veel meer mogelijkheden hebben als we open naar elkaar zijn.

Interessante vragen voor mensen die niet snel met anderen delen wat hen bezighoudt of om hulp vragen:

* Wat levert het mij op om zo veel alleen te doen?
* Wat houdt mij tegen om met anderen te delen of hen om hulp te vragen?

Dit zijn reflectievragen, bedoeld om stil te staan bij je eigen handelen en wat meer inzicht te krijgen. Is dit iets wat je wilt veranderen of niet? Is het antwoord ‘ja’? Dan zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Je kunt bijvoorbeeld zelf experimenteren door in kleine stappen meer te delen of om hulp te vragen en dit geleidelijk uit te breiden. Voor sommige mensen helpt dit, voor anderen is dit niet voldoende of gaat het te langzaam. Een ander optie is om dit vraagstuk aan een coach voor te leggen. Zelf werk ik veel met dit onderwerp en ik merk dat coaching een mooi middel is om in enkele gesprekken goede resultaten te boeken.