Hoe houd je het vakantiegevoel langer vast als je weer begint met werken

Ken je die momenten dat je net terug van vakantie bent en na een paar dagen werken het vakantiegevoel alweer helemaal kwijt bent? Dat je weer helemaal opgeslokt wordt door de waan van de dag? In dit artikel vind je 12 tips, voor thuis en op je werk, om je te helpen dit vakantiegevoel langer vast te houden.

Tips voor op het werk:

 1. Heb je zaken op orde voor je op vakantie gaat. Dat helpt om makkelijker, op vakantie, af te schakelen dan wanneer je bergen werk ontvlucht als je de deur van je werk achter je dicht trekt. Daarnaast geeft het je een fijnere start als je weer, na je vakantie, aan de slag gaat.
 2. Zorg dat je ruimte inplant bij terugkomst om eerst al je emails, voicemails en andere zaken te kunnen bijwerken. Zo voorkom je dat je én een volle werkdag hebt én vele mails en andere zaken moet wegwerken.
 3. Start de dag in rust. Door de dag in rust te beginnen en in rust je werk binnen te komen, is de kans groter dat je die rust die dag met je mee kunt nemen. In plaats van gestrest van de ene naar de andere situatie te rennen. Pauzes zijn er niet voor niets en zijn dus geen extra speeltijd waarin je nog wat extra werk kunt verzetten.
 4. Houd energie over voor je privé leven. Een belangrijke tip die nog eens extra geldt voor mensen met (kleine) kinderen. Realiseer je dat je bij thuiskomst ook nog een leven hebt waar je energie voor dient te hebben. Veel mensen geven 100 % van hun energie aan hun werkdag, waardoor ze met niets of weinig thuiskomen. Probeer 75 % van je energie te gebruiken op een werkdag en spaar de overige 25 % voor je leven na het werk: je kinderen, je partner, je sporten, je vrienden etc.
 5. Start de dag met een plan. Zeker als veel moet gebeuren. Begin eerst met overzicht te creëren voordat je als een kip zonder kop aan de slag gaat. Dit richt je aandacht en energie veel efficiënter.
 6. Doe 1 ding tegelijk in plaats van meerdere dingen tegelijk waarbij je denkt dat je veel werk verzet. Meerdere onderzoeken tonen aan dat als je één ding tegelijk doet je efficiënter bent en meer af krijgt dan dat je meerdere zaken tegelijk doet. Ook geeft het meer voldoening omdat je meer af krijgt en meer resultaat ziet.
 7. Sta stil bij wat je goed doet. Geef jezelf regelmatig een compliment. Als je alleen maar kijkt naar wat nog moet of wat allemaal nog niet goed is gaat je humeur en motivatie er niet op vooruit. Door vooral te kijken naar wat wel goed gaat geeft je dit meer energie en meer voldoening in je werk. Daarnaast blijf je waarschijnlijk ook wat vriendelijker voor je collega’s.
 8. Je telefoon en computer hebben een aan -en uitknop. Gebruik die dan ook! Je hoeft in de meeste beroepen niet altijd beschikbaar te zijn. Spreek met jezelf af dat je op vaste tijdstippen per dag je mail en voicemail checkt. Het fijne hiervan is dat je al je aandacht kunt focussen op iets anders. Want houd er rekening mee dat een inkomend mailtje of telefoontje deze focus verstoort. Niet alleen voor dat moment, maar het duurt ook weer even voor dat je weer dezelfde concentratie hebt.

Tips voor thuis:

 1. Houd je weekenden en avonden zoveel mogelijk werkvrij. De ochtend is bedoeld om op te starten en de avond is bedoeld om af te bouwen. Als je nog werk zit te lezen of mails hebt beantwoord vlak voordat je gaat slapen, kan dit een negatief effect hebben op je slapen. Daar je hoofd nog in de actiemodus zit en eigenlijk nog op je werk zit. Voor de mensen die avonddiensten draaien is het belangrijk dat ze ontspanningstijd op een ander moment van de dag nemen.
 2. Ontspan en geniet regelmatig. Mensen die vaak gestrest zijn hebben hier grote moeite mee. Doe dingen waarvan je kan genieten en ontspant. Dit is per persoon afhankelijk hoe je dit invult. Wandelen, sauna, in bad gaan, sporten, lezen etc.
 3. Creëer een stabiel privéleven naast je werk. Ik zie veel mensen zo opgaan in hun werk, dat ze vergeten dat ze nog bijvoorbeeld hobby’s, vrienden, en/of familie hebben. En ik maak zelfs mensen mee die regelmatig vergeten dat ze nog een partner en kinderen hebben. Wat ook kan is dat mensen meer gaan werken net omdat ze geen hobby, weinig vrienden en familie hebben. Een stabiel sociaal netwerk is niet alleen prettig, het helpt je te ontspannen, je ervaart er steun van, het verhoogt je creativiteit, het geeft je energie en helpt je opladen. Daarnaast hebben meerdere onderzoeken ook aangetoond dat mensen met een goed stabiel sociaal netwerk ouder worden.
 4. Neem regelmatig een uitje. Even eruit, even op andere gedachten, even uit het normale dagelijkse patroon stappen en ergens anders vertoeven. Net zoals je op vakantie uit je dagelijkse patroon stapt, doe je dit met een uitje in feite in het klein. Dit hoeft niet duur te zijn of lang te duren. Het kan een paar uur zijn tot een weekend en hoeft zelfs niets te kosten. Als je ergens een dagje aan het water of naar een bos gaat is ook al prima. Ik hoorde laatst van een onderzoek waarin werd gesteld dat natuur de mens heel goed helpt ontspannen.

Eind augustus was ik te gast bij het Balkon van Limburg een radioprogramma van L1. Ik werd geïnterviewd rondom het thema “Hoe hou je het vakantiegevoel langer vast”. Enkele van bovenstaande tips zijn hier besproken.