Hoe bedrijven makkelijk meer zouden kunnen geven

Als ik om me heen kijk zie ik veel bedrijven (groot en klein) te veel bezig met hoe de winst te vergroten, hoe meer te kunnen groeien en hoe meer te nemen. Ik denk dat we als bedrijven ook een  verantwoordelijkheid hebben om te geven. De kracht en het belang van geven wordt voor mijn gevoel sterk onderschat.

Waarom zou je als bedrijf tijd, energie en geld weggeven? Wat is de winst hiervan? Ik heb het zelf nog niet helemaal helder. Wat ik tot dusver heb opgemerkt… Je krijgt als mens het gevoel dat je een wezenlijke bijdrage levert en je krijgt hierdoor enorm veel voldoening. Je moreel wordt hoger, je krijgt meer energie, je leert nieuwe mensen kennen, je doet nieuwe inzichten op en je vergroot je creativiteit. Samengevat het is gewoon een lekker gevoel om te geven.

Wat ik ook gemerkt heb is dat geven eigenlijk simpel kan zijn en in vele vormen kan. In deze samenleving is het echter nog lang niet vanzelfsprekend. Wellicht help ik je door mijn eigen voorbeeld aan ideeën en inspireer ik je om hiermee aan de slag te gaan. In mijn aanpak ben ik zelf onder andere erg geïnspireerd door het werk van Ben & Jerry (juist ja, die van het merkijs) en kwam ik tot de ontdekking dat het de kunst is om aan zoveel mogelijk dagelijkse werkzaamheden goede daden te koppelen.

Zelf verdeel ik de wereld onder in mensen, dieren en natuur. Noem me idealistisch, maar als mens voel ik me verantwoordelijk om aan alle drie een bijdrage te leveren.

Mens:
Ik heb een eigen coachings –en trainingsbedrijf waarmee ik me richt op het ontwikkelen van mensen. Mijn werk houdt in dat ik mijn best doe om een bijdrage te leveren aan mensen hun ontwikkeling.

Natuur:
Door de jaren heen ben ik er steeds bedrevener in geworden om zoveel mogelijk zaken die ik in mijn bedrijf gebruik groen te maken. Hierdoor steun ik organisaties die zich inzetten voor milieuvriendelijke producten, fairtrade en verbetering van levensomstandigheden van bepaalde bevolkingsgroepen. In het artikel “Hoe als bedrijf gemakkelijk milieuvriendelijker te zijn” vind je een overzicht van welke handelingen ik al groen heb kunnen maken en waar je deze producten (tegen redelijke prijzen) kunt krijgen

Dier:
Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Dierenbescherming Limburg. In een gesprek heb ik hun gratis het gebruik  van mijn diensten als coach en trainer aangeboden. Tot mijn opluchting waren ze erg blij met mijn voorstel. Ze wilden hier graag gebruik van maken, omdat ze weinig tot geen budget hadden om in de ontwikkeling van hun mensen te steken. Ze waren ook aangenaam verrast daar het voor hun (jammer genoeg) ongebruikelijk was dat een bedrijf op hun afstapte om aan hun te geven.