Het leven van alledag als leerschool

stockxpertcom_id3535271_jpg_cdbbf445f1c6a6f77e1d88a108504c75

Dagelijks maken we situaties mee die niet vlekkeloos verlopen. Die we misschien zelfs, als we er bij stil zouden staan, als vervelend zouden betitelen. Maar wat doen we met deze situaties? Negeren we ze, stoppen we het ongemak dat we ervan hebben weg, klagen we erover? Of zien we de realiteit onder ogen en doen we er ons voordeel mee?

Het is interessant om vervelende situaties te benaderen vanuit ‘wat kan ik hiervan leren’ of ‘hoe kan ik hier mijn voordeel mee doen’. Het biedt mogelijkheden die je van tevoren niet kon bedenken. Sterker nog, als je je deze zienswijze steeds meer eigen maakt, ontdek je dat het aantal vervelende situaties dat je meemaakt steeds minder wordt. Maar dat daarentegen het aantal interessante situaties dat je meemaakt stijgt.

Want laten we eerlijk zijn: als we toch vervelende kaarten toebedeeld krijgen, dan is het toch het handigst om het beste te spelen met de kaarten die we hebben? We kunnen wel klagen dat we slechte kaarten hebben gekregen, we kunnen ook bij de spelleider zeuren dat het niet eerlijk is, we kunnen ze proberen weg te stoppen terwijl de andere spelers boos naar ons kijken. Maar hoeveel negativiteit levert ons dat allemaal op?

De belangrijkste stappen hierin zijn om de realiteit onder ogen te zien en er het beste van te maken. Maar je dit realiseren is niet voldoende. Vergelijk het met zwemmen: je kunt de techniek met je verstand begrijpen, maar als je nooit eerder in het water bent geweest, zal de toepassing van de techniek je zwaar tegenvallen. Net als zwemmen en andere vaardigheden vergt dit oefening. Het vergt oefening om realistisch te denken en de mogelijkheden te zien daar waar je gewend bent om de onmogelijkheden te zien. Coaching is een belangrijk middel om deze vaardigheid goed onder de knie te krijgen. Daar waar jij geen mogelijkheden ziet, kan een coach je helpen wel en zelfs verschillende mogelijkheden te leren zien. Daarnaast cultiveer je een continue leerhouding in jezelf waardoor je alleen maar je mogelijkheden in uiteenlopende situaties blijft vergroten en verbeteren.