Elke blauwe plek kan een les zijn

Crossroad Coaching LerenIn ieder contact en in iedere situatie kunnen we iets tegenkomen dat ons raakt. Een negatieve reactie, een vergissing die we maken, enzovoort. Maar maakt die ervaring ons rijker of armer?

Het gezegde, of beter gezegd het concept, dat elke blauwe plek een les is, heb ik leren kennen vanuit de vechtkunsten die ik bedreven heb. Letterlijk leerde ik dat ik blauwe plekken kreeg als ik bijvoorbeeld niet goed mijn aandacht bij de les had of mezelf niet goed verdedigde. Door die blauwe plekken te zien als een les in plaats van een falen maken ze je sterker, helpen ze je groeien en motiveren ze je om meer uit jezelf te halen. Zie je ze als falen, dan ondermijnen ze je zelfvertrouwen, je ontwikkeling en je vrolijkheid.

Het mooie van deze les is dat het niet alleen geldt voor vechtkunst, maar ook in je dagelijkse leven even waar is. Een blauwe plek kan dus symbool staan voor een negatieve reactie van een ander of een vergissing die je maakt. Er zijn nu eenmaal zaken die je gaan raken, in kleine en grote mate. Maar je houding ten opzichte van die dingen die je raken bepaalt alles. Zie je ze als een leermoment dan zullen ze je verrijken, zie je ze als een falen dan verzwakken ze je. En als ze toch gebeuren, dan kun je er beter je voordeel mee doen, toch?

Meer lezen over dit onderwerp:

Fouten zijn leermomenten

Altijd alles meteen goed willen doen is onmogelijk