Een nieuw jaar, een nieuwe begin?

Elk jaar hoor ik mensen enthousiast en vol overtuiging met elkaar praten over hun voornemens voor het nieuwe jaar. Maar waarom wachten tot “Nieuwjaar”? In meditatie wordt wel eens gesteld, dat iedere inademing een nieuw begin is, en iedere uitademing het loslaten van dat moment. Ik vind deze metafoor erg mooi. Het betekent, dat dus elk moment, elke dag een nieuw begin – een “Nieuwjaar” – kan zijn.

Maar is het uitspreken van een intentie en het zich daaraan committeren voldoende? Jaarlijks nemen we ons massaal voor om meer te sporten, te stoppen met roken, af te vallen, assertiever te zijn, enzovoort. Maar lukt ons dat? Want veel voornemens sneuvelen al snel.

En wat als je voornemen sneuvelt? Ben je dan zwak? Ik denk van niet. Wel vraag ik me af of je over de juiste tools beschikt. Als je niet kunt zwemmen, zul je dat namelijk eerst moeten leren. Datzelfde geldt voor assertiviteit (een boek lezen is vaak niet genoeg), gezond leven etc. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen “wil ik dit echt?”. Of ziet een deel van jou het helemaal niet zitten; wil dat deel bijvoorbeeld liever op de bank liggen of moeilijke momenten uit de weg gaan? Als je tegenstrijdige gevoelens en gedachten hebt, doordat één deel van jezelf wel wil en het andere niet, dan is het moeilijk om je doel te bereiken. Zeker als het minder gemotiveerde deel de overhand heeft. Op dat moment is het van belang, dat je leert hoe je jezelf 100% kunt inzetten zonder jezelf een verwijt te maken als het even iets minder gaat. Zelfverwijten helpen je immers niet verder.

Meer informatie vind je in de twee onderstaande artikelen:

Betrap jij jezelf wel eens op uitstellen?

De verborgen redenen achter uitstel gedrag.