Drie tips om je creativiteit te vergroten

Iedereen kan creatief zijn. In dit artikel vind je drie tips die je creativiteit bevorderen.
Humor, fouten mogen maken en denken dat je creatief bent.

  • Humor kan ons door situaties vanuit een andere invalshoek te belichten vaak een verrassend antwoord onthullen. Voorafgaand aan een standaard creativiteitstest kregen 141 tweedeklassers een opname te horen van een populaire komiek. Degenen die de opname hadden gehoord brachten het er duidelijk beter van af dan de controlegroep die hem niet had gehoord.
  • Mag van jezelf fouten maken. Er zijn banen waar je geen fouten mag maken zoals bijvoorbeeld het werken op een eerste hulppost. Maar voor de creatieve geest staat geen fouten maken gelijk aan een slot op je verstand zetten. Voor ideeën dien je buiten de kaders te denken en dat lukt niet als je bang bent om fouten te maken.
  • Denk dat je creatief bent! Nog steeds associëren veel mensen creativiteit als iets dat alleen is weggelegd voor kunstenaars of uitvinders. Als je over je zelf denkt dat je niet creatief bent dan ga je je er ook naar gedragen. Een grote oliemaatschappij haalde er eens een team van psychologen bij om uit te vinden waarom sommige leden van hun afdeling creatiever waren dan andere. De psychologen kwamen er achter dat de creatieve mensen dachten dat ze creatief waren en de minder creatieve mensen dachten dit niet.

Niets is gevaarlijker dan een idee als dat het enige is dat we hebben
Emile Charter

Deze bovenstaande tips zijn gebasseerd op het boek  “A Whack on the Side of the head” uit 1983 door Roger von Oech. Ik zag bij Bol.com dat er in 2008 een laatste nieuwe versie van het boek is uitgekomen. Creativiteit kent blijkbaar geen leeftijd.