Denken en handelen vanuit vertrouwen

Enkele weken geleden vernam ik dat een oude leraar van mij gaat stoppen met lesgeven.  Eén van mijn mooiste herinneringen aan hem is van mijn eindexamen (van een éénjarige opleiding). Hier gaf hij mij en mijn medeleerlingen nog een laatste les mee in vertrouwen.

Iedereen had goed geleerd en zat gespannen in de schoolbanken. Vol verwachting ontvingen we de eindexamenformulieren van onze leraar. Echter toen iedereen zijn papieren had ontvangen en we wachtten op het startsein, deed onze leerkracht iets opmerkelijks. In plaats van plaats te nemen en toezicht te houden liep hij naar de deur. Hij draaide zich nog even om en zei: “Veel succes, ik zie jullie straks wel aan de bar”. Vervolgens liet hij ons alleen. We bleven in verbazing achter.  Toen gingen we aan de slag met ons examen en niemand die spiekte. “We deden de opleiding immers voor onszelf”, was de insteek van onze leraar.