De “rijkdom” van informatie en het gevaar van overkill

We leven in een tijd, waarin we het als “rijkdom” ervaren om ongekende hoeveelheden informatie ter beschikking te hebben. Als coach stuit ik echter de laatste jaren op een nieuw fenomeen. Steeds meer klanten hebben last van een teveel aan informatie. Ze verliezen het overzicht omdat veelvuldig sms-, whatsapp- en e-mailverkeer steeds weer hun aandacht vragen. De grenzen tussen zakelijke en privé e-mails en telefoongesprekken vervagen. En tegelijkertijd verdwijnt de rust…  

Het informatietijdperk. Wie heeft er geen account op Facebook, LinkedIn, Marktplaats etc.? Wie is er niet – al dan niet simultaan – aan het sms’en of aan het ”appen” (WhatsApp) met vrienden, familie en collega’s? We volgen blogs, nieuwssites en forums. We kunnen ons suf surfen op het internet. En dan heb ik nog niet over de reclames, krantenartikelen, televisie-uitzendingen, etalages in drukke winkelstraten etc. etc. etc. die dagelijks op het toneel verschijnen.

Zolang je lekker in je vel zit, je jezelf goed kunt afschermen en informatie goed kunt filteren, is er niets aan de hand. Informatie is dan interessant, aangenaam en vol mogelijkheden. Maar wat als dat niet het geval is? Wat als je je rust en concentratie verliest, omdat je ieder moment van de dag gestoord wordt.

We zijn allemaal menselijke wezens die slechts een bepaalde hoeveelheid informatie kunnen opnemen – het percentage informatie dat we daadwerkelijk onthouden ligt nog lager. Uit eigen ervaring en op basis van de gesprekken met een groot aantal klanten die ik in de afgelopen jaren heb begeleid weet ik, dat het gewoon niet gezond is om altijd beschikbaar te zijn voor invloeden en impulsen van buitenaf.

Vraag jezelf eens af of je eigenlijk wel elke dag op “facebook wil zitten”, je e-mails nog dezelfde dag wilt beantwoorden, een hele avond op internet wil surfen. Is het zinvol en wellicht nog belangrijker: is het je keuze? Of is het een gewoonte, een verplichting, een vlucht, een verslaving.

Ik zag laatst een filmpje waarin de spreker stelde dat we net als met onze voeding, ook met informatie een gezond dieet moeten volgen. Wat en hoeveel nemen we op? Wanneer stellen we ons beschikbaar voor anderen en waaraan besteden we onze aandacht en energie? Informatie is rijkdom, mits je er bewust en gezond mee omgaat.