De perfecte professional

practice makes perfectProfessionals die te allen tijde professioneel handelen. Stilaan lijkt de betekenis van dé professional synoniem te worden aan de perfecte medewerker die altijd en overal een antwoord op heeft. Ik vind het een lovenswaardig streven om jezelf steeds te blijven verbeteren. Maar we blijven op de eerste plaats unieke mensen met allemaal onze eigen valkuilen en kwaliteiten.

Altijd correcte en adequate gedragingen van jezelf en anderen verwachten leidt tot teleurstelling. Er zijn zoveel factoren en veranderingen waaraan we iedere dag worden blootgesteld. Er is niet aan te ontkomen dat we het een keer niet weten, dat we de plank een keer misslaan. Of dat we een verkeerde inschatting of invulling aan iets of iemand geven en geïrriteerd raken of geraakt worden.

Professioneel handelen wil ik niet koppelen aan perfectie. Ik wil het wel koppelen aan een continue streven om jezelf te verbeteren en werken aan een constructieve houding. Openstaan om te leren van de dagelijkse situaties die we tegenkomen, openstaan voor feedback. Accepteren dat we een mens zijn en het idee omarmen dat we fouten maken.

Fouten maken is een essentieel onderdeel van onze eigen ontwikkeling. Meer hierover vind je in de artikelen:

Altijd alles meteen goed willen doen is onmogelijk

Voorkomen is niet altijd beter dan genezen

“Slechts een gemiddelde schrijver is altijd op zijn best”
W. Somerset Maugham