10 ballen in de lucht en met iedere bal voor een 10 gaan

Het is voor heel veel mensen een probleem dat ze veel willen en het ook nog allemaal heel goed willen doen. Uiteindelijk bereik je een grens in je menselijk kunnen, maar hoe ga je hier dan mee om? Voor veel mensen is het een worsteling om die grens te erkennen en herkennen. Sommigen negeren hem (bewust of onbewust), sommigen gaan kijken hoe ver ze deze kunnen oprekken, sommigen twijfelen eeuwig over welke bal ze het beste kunnen laten vallen. Uiteraard leveren deze tactieken een hoop ongemak op.

Nu wat te doen als je 10 ballen (of meer) in de lucht houdt en je ze ook nog allemaal goed wilt doen? Uiteraard wil je nu dat ik met een of ander magisch trucje te voorschijn kom waarmee je het menselijk vermogen kunt oprekken. Hoewel er aardig wat (tijdelijke) trucjes zijn, adviseer ik toch om minder ballen in de lucht te houden. Hierbij denk ik vanuit minder is meer. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden dat ik nu ik minder ballen kies, ik productiever ben  dan ooit. En wat nog belangrijker is, is dat mijn humeur een stuk vrolijker is. Waarom? Vrij simpel eigenlijk, als je er eenmaal over na denkt. Hou je 10 ballen of meer in de lucht dan is je stresslevel aardig hoog, je aandacht versplinterd over de veelheid van dingen, je ruimte tot herstel weinig en niet op de minste plaats je kwaliteit van leven daalt. Daarnaast ga je struikelen, fouten maken, oververmoeid raken en daalt je productiviteit.

Door minder ballen te kiezen stijgt je humeur en je energie. Je hoofd is weer helder en niet vertroebeld door stress, waardoor je beter kunt aanvoelen wat belangrijk is. Daarnaast krijgt je creativiteit weer ruimte en stijgt je probleemoplossend vermogen. Dit alles maakt dat het geheel weer soepel loopt en jij weer lekker in je vel zit. Hierdoor neem je betere beslissingen , voer je betere gesprekken en bedenk je betere oplossingen.  Kortom er is meer productiviteit.

Het is eerste wat ik nu doe, als ik me weer in een positie bevind waar veel dingen op mijn bord liggen, is een stap terug doen. Overzicht creëren en de ballen die ik hoog wil houden zorgvuldig kiezen.  Hierdoor bereik ik meer en geniet ik meer, al lijkt het op het eerste oog dat ik minder doe.